Port decanteren
Port decanteren
Oude flessen Vintage Port, Colheita en Late Bottled Vintage Port ontwikkelen verder op fles. De port wordt rijper en zachter. Na de loop van tijd zakken vasten bestanddelen naar beneden, dit noemen we depot, wanneer we een oude fles port gaan uitschenken, willen we dit het liefst in de fles achter laten. Ook de kurk zal moeilijk uit de fles gaan en afbrokkelen, hoe ouder de Port, hoe langer de kurk in de fles gezeten heeft, hoe slechter de kurk zal zijn.
Ideaal is een Porttang waarmee je de bovenkant van de portfles afsmelt. Zelf gebruik ik altijd een Portzeef of decanteerzeef, Tip, vraag er een voor je verjaardag. Andere zeefjes voldoen natuurlijk ook, maar het oog wilt ook wat.
Decanteerzeef, Portzeef voorbeeld zie je op de foto.
Port flessen dienen altijd donker, koel en liggend bewaard te worden, ideaal is een goede wijnkelder of een wijnklimaatkast. Constant 12 graden is ideaal en dan kunnen de beste flessen Vintage Port en colheita Port tientallen jaren mee, vijftig of zestig jaar is geen probleem voor de beste jaargangen vintage port.
Decanteren is niets anders dan; de fles minimaal 24 uur recht op te zetten, zodat het depot naar beneden kan zakken en dan voorzichtig overschenken in een karaf. Dit kan met een decanteerapparaat of met een vaste hand. Een kaars erachter zorgt dat je door de donkere flessenhals kan kijken en op tijd kan stoppen, wanneer het depot dreigt mee te komen.
Decanteer je een oude vintage port niet, dan zal er een vertroebeling in de port te zien zijn, gebruik bij voorkeur altijd een decanteerzeef.
De decanteerzeef zorgt ook dat kleine afgebrokkelde stukjes kurk niet mee gaan de karaf in en zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van oude flessen port.
Voor je een mooie oude port kan drinken, dien je deze met liefde, respect en geduld te behandelen. En dan kan het genieten beginnen van deze betoverende drank.