Rood, wit, rosé of oranje wijn ?

Witte wijn

Witte wijn wordt meestal gemaakt uit het sap van de druiven. De druiven worden snel geperst en het druivensap komt nauwelijks in contact met de schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden, dit heet blanc de noirs . Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt in Frankrijk ook wel blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras en de wijnboer, Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij oudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. Van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden gewoon “witte wijn” genoemd. Voor zoete witte wijn geldt van lichtgeel tot zeer donkerbruin, denk bij donkerbruin aan een hele oude Sauternes.

Rosé

Rosé is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het druivensap blijven, dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het druivensap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat hij fris, fruitig en licht. Sommige rosé wijnen zijn krachtiger, dit ligt aan de gebruikte druivensoorten, de wijnboer en de streek waar de rosé vandaan komt. Een klassiek voorbeeld van een krachtige rosé is Tavel.
Het is doorgaans verboden om een rosé te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor rosé. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een roséchampagne van te maken. Dit proces werd al honderden jaren toegepast in het Champagne gebied en deze manier is dus hoe rosé Champagne gemaakt wordt.

Rode wijn

Rode wijn is een wijn die ontstaat door druivensap van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras en de wijnboer, maar kan ook gedurende de lagering op houtenvaten of op de fles veranderen. Jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur, terwijl oudere wijnen meer oranje of bruinrood zijn.
Een trend krachtige rode wijnen
Veel wijnboeren maken tegenwoordig cuvée prestige wijnen, meestal van de oudere wijnstokken uit hun wijngaarden, deze wijnen worden vaak ook langer en harder geperst, wat zorgt voor hele krachtige wijnen met heel veel kleur. Liefhebbers van dit soort wijnen zijn er zeker en betalen heel veel geld voor deze explosieve wijnen, er is zeker ook een grote groep wijndrinkers die deze wijnen veel te krachtig vinden. In combinatie met het juiste gerecht komen deze helemaal tot leven.

Oranje wijn

Met oranje wijn wordt wijn van witte druiven bedoeld die geen witte wijn oplevert, maar door langdurig contact met de druivenschillen amberkleurig zijn. De druivenschillen van de witte druiven blijven, net als bij rode wijn in contact met het druivensap. Deze manier van wijn maken is anders dan de conventionele witte wijn productie en lijkt eigenlijk meer op de rode wijn productie met als resultaat witte wijnen met veel meer smaak, tannine en kleur. Deze kleur is van amberkleurig, via koperkleurig tot oranje, vandaar ook de naam. Veel van deze wijnen hebben geuren en smaken van abrikozen en ander gekonfijt fruit, het zijn geen zoete wijnen, de wijn is droog.
Oranje wijnen en de geschiedenis
Deze manier van wijn maken wordt al duizenden jaren toegepast in Armenië en Georgië. Het is een oude manier van wijn maken. De wijn rijpt niet in (eiken-)houten vaten, maar in grote aardewerken amforen die in de grond begraven zijn. Hierbij met de opening boven de grond. Doordat de wijn ingegraven is blijft de druivenmost op een constant lage temperatuur. Dit zorgt voor een langzamere gisting. Deze techniek is al duizenden jaren oud en heeft nu een opleving in de moderne wijnproductie. Iedere wijnboer doet het weer op zijn eigen manier, wel of geen houtlagering en zeker ook de tijd dat de druivenschillen en het druivensap met elkaar in contact zijn heeft een grote invloed op het eindresultaat.
Probeer bijvoorbeeld eens : Vigna Rocca Albana Secco (Orange Wine) Bio, dit is een mooi voorbeeld van een oranje wijn.