Twee Australische karakterwijnen van de Bortoli

De twee karakterwijnen van de Bortoli

Topsy Turvy Chardonnay en de Woodfired Shiraz

Dit keer twee wijnen met karakter, op de laatste wijnproeverij sprongen deze zeker eruit

Twee Australische wijnen van hoge kwaliteit met het karakter van de druif, de shiraz en de chardonnay, Australie doet al jaren mee als top wijnmaker van de wereld en deze wijnen bewijzen dat weer eens.

We beginnen met de rode, in een proeverij begin je altijd met de witte, maar hier op papier kan het ook andersom.

De Bortoli Woodfired Shiraz

Flinke, robuuste Shiraz van ‘down under’. Met een donkerrode kleur en een paarse gloed. Zoals je mag verwachten met bakken vol donker fruit, zoals kersen, pruimen en bosbessen, naast wat specerijen en pure chocolade, enig vuursteen. Spannend gelaagd, mondvullend, zacht, dik en warm door het aanwezige hout. Kort om een hele mooie, rijke Shiraz

Spijs & moment
Op zijn Australisch bij de barbecue vind ik persoonlijk zonde deze wijn verdient aandacht. Deze wijn verdient bijvoorbeeld een sappige rib-eye met zout, rozemarijn en olijfolie. Of een flink stuk gekruid en gepeperd lamsvlees, stokbroodje erbij en genieten maar.

Het oordeel van Wine Spectator wilde ik voor je niet achterwegen laten.

Wine Spectator, juli 2018 - 91 punten (2017)
“Distinctive and aromatic, with fresh loamy earth, sandalwood and Earl Grey tea notes set on a dense but velvety frame, showing plenty of energy to the juicy fruit core of pomegranate and raspberry. Vibrant on the finish. Drink now through 2028.”

magefan_blog/blog_de-bortoli-topsy-turvy-chardonnay2.png

De Bortoli Topsy Turvy Chardonnay

Deze witte wijn gaf ik tijdens de proeverij 5 sterren , wat een mooie Australische Chardonnay.

Strogeel met een goudgroen randje. Een echte rijke Chardonnay  met in de smaak en neus iets van vuursteen en subtiel eikenhout. Verfrissend en romig. Verfijnd en aangenaam. Chablis-achtige wijn van hoge kwaliteit.

Spijs & moment
Liefhebbers van Chardonnay met hout drinken dit gewoon zo, op een borrel of feestje. Anderen zullen er graag net wat bij eten. Bijvoorbeeld gerookte forel of paling, een romige risotto of kip uit de oven met Tijm en citroen

Deze wijn wint regelmatig prijzen, ook daarom prijs ik deze wijn dubbel en dwars aan.

International Wine Challenge, 2017 - Bronzen medaille (2016)
International Wine & Spirit Competition, 2016 - Bronzen medaille (2015)