PX - Pedro Ximénez Sherry →
Pedro Ximénez Sherry
Deze sherry verdient een plekje op onze wijnwebsite. Zoet en vol met lagen in smaak en geuren, een sherry om te ontdekken en om van te genieten. Pedro Ximénez Sherry wordt afgekort PX genoemd en persoonlijk vind ik dit de mooiste Sherry. Een aanrader als dessertwijn, probeer het eens.
Pedro Ximénez
PX is de belangrijkste druif voor zoete Sherry. De volledige naam is Pedro Ximénez .
Van Pedro Ximénez-druiven wordt in Spanje ook een versterkte wijn onder dezelfde naam gemaakt, deze vind je in deze categorie. Hiervoor worden de druiven één à twee weken onder de hete zon gedroogd op matten. Het vocht uit de druiven verdampt, waardoor de concentratie smaakstoffen en suiker toeneemt. Het sap hieruit is melasse-achtig, donker en zoet. Het smaakt naar rozijnen en dadels. Na de gisting wordt er wijnalcohol aan toegevoegd. Deze wijn kan verder ouderen op eikenhouten vaten en is een geweldige dessertwijn.
Drinktemperatuur is afhankelijk van de kwaliteit van de PX-wijn, mijn persoonlijke voorkeur is rond de 16 graden.
Spijs en moment
Chocolade-gerechten, zoete nagerechten en blauwschimmelkaas als Stilton. Ook wordt de PX sherry veel gebruikt bij het koken in bijvoorbeeld : zoete vinaigrette en marinades.